Как да НЕ СЕ ПРОВАЛИМ на интервюто за работа?

Много от Вас често си дават различни обещания, някои постоянно се готвят да започнат диета, други искат да намалят драстично консумацията на алкохол, а трети да сменят гадната си работа. Тази публикация е посветена на третата група, като в рамките на следващите точно 1603 думи ще Ви обясня накратко как да не се провалите на интервюто за работа. Като в следващата ми статия ще обясня как да напишете CV като бял човек ( без капка расизъм ).

 

Подготовката за интервюто

 

Като съдия по футбол за мен футболния мач започва много преди стъпването на стадиона. Още когато получа назначение за даден мач, проверявам как са се справяли отборите до момента, как вървят в класирането, ако някой по-близък колега е бил през някой от предните кръгове на техен мач му звъня и го питам как са били нещата.

 

При подготовката за интервю човек би трябвало да спазва същите принципи, като най-добре още преди да сме кандидатствали да проверим компанията и да помислим дали бихме искали да работим за тази фирма.

 

Запознайте се добре с дейността на компанията, прочетете малко за историята й, намерете профилите в LinkedIN на хората които ще Ви интервюират, потърсете ваши приятели или познати работещи в тази компания и ги разпитайте как е минало тяхното интервю и как са нещата във фирмата. Потърсете информация за техническите въпроси които биха могли да Ви зададат. Знанието на базовите неща за една компания ще Ви спечелят бонус точки пред интервюиращите, като бихте могли да създадете впечатление, че наистина искате работата щом сте се подготвили толкова добре за интервюто.

 

Облекло 

 

Облечете се подходящо. Първото впечатление, което правите е изключително важно. Ако изглеждате като скинар или кифла тъкмо излязла от Orient 33, шансовете не са на Ваша страна. Трудно ми е да определя какво точно е подходящо, но като цяло опитайте се да бъдете избръснати, подстригани, с чисти дрехи, по възможност бизнес стил, лек грим ( за представителите на женския пол, макар че времената са такива че и някои мъже може да решат да се гримират ) и ако не ухаете натурално, би било страхотно.

 

На интервюто

 

На 99,9% от интервютата на които ще присъствате ще Ви зададат едни и същи въпроси :

 

·       Представете се /  Разкажете за професионалния си опит.

·       Защо кандидатствате при нас? Защо напускате?

·       Кое е най-голямото Ви постижение?

·       Разкажете ни за Вашите силни/слаби страни.

·       Как се виждате след Х брой години? Като космонавт или Батман?

·       Какво заплащане очаквате?

 

Представете се /  Разкажете за професионалния си опит

 

Намислете си едно хубаво, кратко, точно и ясно представяне на професионалния Ви опит до момента и го наизустете. Няма нужда да споменавате за хобитата си нито за семейния си статус. Не се впускайте в подробности за работни позиции, които нямат много общо с тази, за която кандидатствате в момента. Много хора се притесняват за техническата част от интервюто, но мога да ви уверя, че ако се харесате като човек на интервюиращите Ви, дори да имат някакви съмнения за Вашите технически способности, биха ги пренебрегнали. Затова е важно да наблегнете повече за вашите предишни успехи, умения и на ОГРОМНОТО ВИ желание да научавате нови неща.

 

 

Защо кандидатствате при нас? Защо напускате?

 

„Развитие“ е ключовата дума при отговарянето на тези въпроси. Искате да се развивате и затова търсите ново поприще да разкриете потенциала си. Наблегнете на това, че сте супер подходящ за позицията, че Ви бива адски много в работата Ви и покажете интерес в дейността на компанията. Шансът интервюиращите Ви да задълбаят по тези въпроси е доста голям, така че ще е хубаво като причини за напускане да отбележите и нещо друго различно от желанието Ви да получавате повече пари за труда си.

 

Кое е най-голямото Ви постижение?

Това че сте изпили две бутилки водка на един осми декември и не сте припаднали, победният гол срещу отбора на съседната махала когато бяхте на 14… сори, пичове... тези "успехи" не вършат работа. Няма значение колко водка може да изпиете, не си признавайте поне до първия тиймбилдинг след като Ви мине изпитателния срок – не бива да разбират че сте скрит алкохолик.

Би било супер, ако до момента сте успели да се справите с някакъв тежък проект или задача, да разкажете за него и как сте се преборили с трудностите по него.

В личен план, ако сте били доброволец към някоя организация и сте свършили някоя добрина, също би Ви спечелило бонус точки.

 

Разкажете ни за Вашите силни/слаби страни

 

При този въпрос трябва да сте съобразителни. Силните страни, които трябва да изброите, трябва да отговарят на типа работа, който се наемате да вършите. Помислете за такива силни страни и качества, които ще са от полза за работата, за която кандидатствате и след като прецените за кои от тях бихте могли да дадете и пример от вашата собствена кариера, ако Ви попитат – кажете ги. На въпроса за Вашите слаби страни също бъдете много внимателни, не бъдете прекалено критични към себе си и не издавайте истински слабите си страни още на интервюто. Дежурният съвет на специалистите като отговор на този този въпрос, е да представите някоя своя „слабост“ като силна такава. Такъв пример може да бъде „ Обичам да върша нещата както трябва и затова понякога работя по дадена задача/проект докато не бъде свършена перфектно. Това може да забави проекта за известно време, но съм си такъв – перфекционист.“. 

 

Как се виждате след Х брой години? Като космонавт или Батман?

 

Изгасете светлините. Вземете своята кристална топка, избършете прахта от нея, отправете молитва към Деметра и отправете поглед към сърцевината на топката. Какво Ви казва тя? Нямате топка? Е, аз ще Ви кажа какво е хубаво хората от другата страна на масата да чуят. Те искат да чуят, че имате някакъв реалистичен поглед за кариерното си развитие и че го свързвате с тяхната компания. Ако искате да емигрирате след някоя друга година, да станете космонавт или просто да смените професията – не им го казвайте. Никой не би наел човек, който всеки момент може да си бие чукалата да бере маслини в Гърция.

Отговор от типа на „Бих искал да бъда senior/team lead/manager“ аз лично ги намирам за достатъчно рационални. Отново ще припомня да не споделяте прекалено много неща от личния си живот.

 

 

Какво заплащане очаквате?

 

Проучете какво е нивото на заплащане в този сектор/фирма преди да се явите на интервюто. Наистина не е гот да си смените работата и да получавате по-малко на новото място, но не е и много разумно да обявите някаква невероятна цифра която може значително да се отдалечава от това, което биха Ви предложили и от това, което сте получавали до момента.

Кажете висока сума и може да ви отрежат, защото бюджетът им е по-нисък. Кажете много ниска и могат да ви вземат да работите за по-малко пари отколкото наистина заслужавате. Както при много други неща в живота, истината е някъде по средата. Намислете си една минимална сума, под която не бихте искали да паднете, и определете сума, която да е 15% по-висока от исканата от Вас. Ако знаете, че сте се представили супер на интервюто, бихте могли да се пазарите за възможно най-високо заплащане, така че колкото по-добро впечатление оставите за своите технически и личности умения, толкова по-благоприятно настроени към Вашето заплащане ще бъдат и Вашите бъдещи работодатели.

 

Понякога е добра идея да забавите отговора на този въпрос и когато Ви попитат какво заплащане очаквате, да отговорите че то не е толкова важно за вас, колкото да намерите работа, която ще Ви кара да се чувствате пълноценен, да се развивате и т.н. След такъв отговор, интервюиращите Ви ще задълбаят и тогава все пак ще трябва да дадете отговор. Покажете,че сте информиран и отговорете нещо умно от сорта на

„ Проучих щателно какво е нивото на заплащане в тази сфера, консултирах се с мои приятели работещи на такава позиция и смятам, че сумата между ХХ и УУ лева е едно добро възнаграждение.“. Брилянтен отговор :v

 

Задавайте въпроси

 

Никак не е лошо да зададете някой друг въпрос на интервюиращите Ви. Като например :

 

·       Какви са възможностите за кариерно развитие при тази позиция?

·       Защо тази позиция е отворена?

·       С какъв екип ще работя?

·       По какъв начин оценявате работата на служителите тук?

·       Имате ли някакви колебанията дали аз съм подходящ за тази позицията?

Със задаването на въпроси ще им покажете колко сте заинтересован и може да разберете важни неща за компанията и екипът в които ще работите.

 

 

Още няколко неща, които никак не е ОК да правите по време на интервю :

 

·       Не дъвчете дъвка. Освен ако не сте Алекс Фъргюсън.

·       Не говорете за кучето/котката си. На никой не му пука, че имате пинчер или персийка която ви препикава мушкатото.

·       Като отговаряте на въпросите, гледайте хората в очите. Не зяпайте мухите и картините.

·       При здрависването с интервюиращите Ви не бъдете слаботелесни точно в този момент. Няма нуждаи да счупите пръстчетата на готината HR-ка.

·       Не отговаряйте на обаждания по телефона. Изключете звука предварително.

·       Не разденсвайте на стола. Намерете си удобно място и стойте мирно.

 

That's it. Надявам се да съм Ви бил полезен. Със сигурност има още неща, които биха могли да се добавят, но като за без пари - толкова :v !

 

Имайте предвид, че можете да срещнете изключително спрели типове, които да Ви питат какво животно искате да сте, коя зодията сте, какъв Ви е любимия цвят, кое е любимото Ви стихче, и на базата на точно тези отговори да преценят дали ставате за работа.

Като цяло това е адски абсурдно, но Cést la vie - такъв е животът.

 

Cheers!

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!