Scale up your career – кариерно ускорение

Защо кръстихме събитието така и защо на английски? Какво всъщност означава Scale up your career?

Нека започнем от по-далеч – какво е кариера? На латински „кариера“ означава „път“ или „жизнен път“. Но според нас, от Job Tiger и Career Guide, кариерата е проект. Може би един от най-важните ни проекти. Резултатът от него често сме ние самите, начинът, по който се чувстваме и със сигурност голяма част от това, което имаме.

Като всеки проект и този има своите фази и цикли. Началото – то е неясно, може би малко страшно, понякога дори трудно и сякаш без изглед за развитие. Стига се до първите резултати, растеж и стабилизиране. Първите победи. Ако моментът на стабилност се забави твърде много, това е знак, че нещо трябва да се промени. А когато дойде стабилността, често стига до… задънена улица. До място, в което не усещаме предизвикателства или развитие.

Scale Up означава минаване на следващо ниво. Казано просто – повече пари, повече предизвикателства, но в един момент това става новата норма. Също като един проект или start up. В началото учим и работим за по-малко пари, но същевременно градим своето име и личен бранд. След това идва време за нещо повече – но какво е то?

Ето ни тук, в момента, в който нашият проект – кариера – стига до задънена улица. Или е нестабилен твърде дълго. Този проблем може да бъде анализиран и решен – както много други проблеми в много други проекти. Звучи просто, но всъщност никога не е лесно. Анализът често не се получава, защото е нужно да се вгледаме в себе си, а това невинаги е лека задача.

Решението никога не е черно-бяло – „Спирам да правя това и започвам другото.“. Причината е човешкият фактор. Защото сме хора, имаме семейства, приятели и животът ни не е само работа. Всъщност работата и кариерата трябва да се случват между другото, като част от един по-голям проект – живота ни. Възможно ли е или това е утопия?

Истината е, че никой не ни учи как да планираме и управляваме кариерата си. Как да се развиваме професионално, да си поставяме и постигаме цели. И най-вече – как да преосмисляме кариерата си, да правим промяна.

Как обаче да разберем, че е време за кариерна промяна? Ето 5 сигурни признака, че е настъпил моментът:

1. Усещате, че можете повече – да постигате повече, да се справяте с по-трудни задачи и проекти. Често ви е скучно на работното място.

2. Чувате как приятелите ви ходят на конференции и обучения, а вие за последно сте били на нещо такова преди години. Липсата на видимо развитие, дори само информираност, какво се случва във вашата индустрия, е пагубно.

3. Струва ви се, че е време за промяна. Без много силни рационални аргументи. Просто знаете. Да, много често промяната се ражда като усещане и то не бива да бъде пренебрегвано.

4. Оплаквате се от работата си доста често. Даже прекалено.

5. Финансовите ви нужди са много по-големи от приходите. Разбира се дисциплината е важна, но ако няма промяна в приходите след определен период от време, това означава, че промяната е назряла.

Тъкмо затова създадохме Scale Up Your Career – уникално събитие, което ви среща с бизнеса, но ви дава и практически насоки как да осъществите успешно кариерна промяна. 

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!