Айкидо в бизнеса - мъдрост и лидерство

Случва ли се „главата“ на компанията, за която работите, да страда от претовареност, напрегнатост, да търси отговори, да си задава въпроси за бъдещето и въпреки многото обучения, все още да липсва нещо? Не са много добрите възможности за развитие на висшите ръководители, които да им предоставят възможност да обменят опит и знания с равнопоставени и да получават добри насоки от доказани и мъдри личности относно реалните предизвикателства, пред които се изправят.

Не е ли именно наша – на HR-ите, ролята на бизнес партньори, които „центрират“ ръководителя си и му помагат да се развива?

Вдъхнових се за тези въпроси от предстоящото идване на Андрю Сато Сенсей в България. Той е носител на 7-ми дан в айкидо, основател и главен инструктор на Световен Айкидо Алианс – международна организация с доджота по цял свят. Именно Сато Сенсей ще предаде своята мъдрост на старши ръководители и изпълнителни директори, които ще участват в семинара „Мъдрост и лидерство“ на 22 март в София.

От години бойните изкуства са ползвани като метафора за развитието на лидерството. Представете си ново поколение организационни лидери, които се учат един от друг, докато правят бизнес.

Но какво всъщност е Айкидо? Това е съвременно японско бойно изкуство („Изкуството на мира“), носещо духовно и физическо самоусъвършенстване. Разработено е от Морихей Уешиба (наричан от О'Сенсей – „големият сенсей“) през 20-те години на 20 век. За разлика от други бойни изкуства, айкидо се основава на принципа на хармонията и дава позитивно отношение към света. То учи, че, за да можеш да създадеш нещо стойностно и устойчиво, трябва да работиш в хармония със заобикалящия те свят. Учи те на това, че когато противодействаш на другите или на реалността, пилееш излишна енергия и никой не получава желания резултат. Но ако съзнанието ти е спокойно и обективно, можеш да влияеш позитивно на всичко, с което се сблъскаш. Целта на Айкидо е да развие пълния човешки потенциал.

Сигурно вече се питате каква е връзката между айкидо и лидерството? Айкидо развива отворена нагласа към живота и ни учи на търпение и самоконтрол. Посредством него си връщаме способността да усещаме и реализираме потенциала си. Айкидо учи на дисциплина ни помага да виждаме цялата картина. Научаваме се да уважаваме перспективата на другите и да бъдем толерантни. Учи ни колко стойностна е ангажираността и упоритостта в работата. Научаваме се да работим хармонично с другите и откриваме, че любопитството, или търсещият ум, носи много ползи. Откриваме, че мотивацията за придвижване напред идва най-вече отвътре, въпреки че малко помощ от приятели може да бъде полезна.

Наши съвременници и вдъхновители, като Паулу Коелю, са изучавали айкидо. Майкъм Джелб, писател, специализирал в областта на творчеството и иновациите, е носител на черен колан. Съществуват учебни програми по автентично лидерство, които ползват за лектори айкидо майстори. Например, иновативният метод за обучение и развитие – Aikido Training Line®, осигурява по-дълбок подход отвътре-навън, развиващ осъзнатост във всеки кръг на личната идентичност и отключва потенциала на индивида.

Най-добрият начин да осъзнаете идеите на айкидо и силата им е посредством физическо преживяване. Затова нека дадем възможност на своите ръководители да „обединят тяло, мисъл и дух“ и им разкажем за интересната възможност да се срещнат със Сато Сенсей и неговата мъдрост. Повече можете да прочетете тук: https://goo.gl/UV9wHB.

 

„Конфликтът между материалната и духовната наука причинява физическо и умствено изтощение, но когато материята и духът са хармонизирани, всичкият стрес и умора изчезват.“ 

Морихей Уешиба

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!