Стъпки за повишаване на ефективността на вашия екип

Стъпки за повишаване на ефективността на вашия екип

Изграждането на ефективни екипи е често срещано предизвикателство за повечето компании. Да създадете първокласен лидерски екип с правилната комбинация от хора и опит може да бъде основната ви отговорност като ръководител. Както и осигуряването на условия, които създават синергия и позволяват на вашия екип да постига възможно най-добрите резултати. Синергията позволява координиране на различни части, така че да се постигне по-голям ефект в сравнение със сбора от ефектите на отделните единици.

Доверие

Допреди няколко години екипите оставаха заедно много по-дълго и следователно знанието и доверието се развиваха по естествен път. В днешно време проектно-базираното управление и темпото на бизнеса изискват екипите да се формират много по-бързо. Налага се да „ускорите“ процеса на изграждане на опознаване и доверие. За тази цел създавайте ситуации, в които членовете на екипа да се чувстват естествено: да се хранят заедно, да играят, да се смеят, да решават проблеми заедно.

Нуждаете се от доверието на вашия екип, защото хората следват доверието и почтеността, а не човека. Отнасяйте се към всички като към равни. Бъдете честни, етични и последователни. Отстоявайте себе си и уважавайте околните. Вслушвайте се в екипа си, вземайте решения и ги защитавайте в сложни ситуации.

Обща цел

Ако една цел е ясна, това добавя фокус, сила и ефективност. Важно е заедно да  определяте екипните цели, да ги приоритизирате и да установите начини за измерване на резултатите и напредъка. Как ще изглежда успехът? Как ще разберете дали отговаряте на очакванията? Искате всички членове на екипа да помнят целите всеки ден и всеки час. Да ги имат предвид. Когато вашият екип работи с оглед на поставените цели, тяхната мотивация, фокус и усилия се увеличават. Това е ключово за вземане на правилни решения, оптимизиране на работата и правилно приоритизиране.

Принадлежност и екипна идентичност

Идентичност съществува, когато членовете на вашия екип се идентифицират с екипа и имат усещането за единство. Когато това се случи, хората поставят интересите на екипа пред своите. Идентичността е спойката, която държи екипа единен. Идентичността се изгражда в процеса на изясняване на причината за съществуването на екипа, начина му на работа и как взаимодейства с други групи.

Екипната идентичност кара членовете да се чувстват специални и различни от другите групи. Това ще бъде вашето предизвикателство: накарайте вашия екип  да се почувства специален, различен и „по-добър“ от останалите.

Опознаване

Ако искате да подобрите работата в екип, помогнете на хората в него да се опознаят . Неформалните разговори сближават. 

Трябва също така да разберете как мислят вашите колеги, какво харесват и какво не харесват, как се чувстват, какви са очакванията им, какво ги мотивира и от какво се страхуват. Покажете уязвимост и споделяйте и за себе си.

Комуникация

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са установили, че най-важните предвестници за успеха на екипа са моделите на комуникация: баланс между слушане и говорене, общуване и с други хора в екипа, не само с прекия мениджър, и създаване на връзки извън екипа. Отделете време да помислите как да накарате вашите хора да си взаимодействат по-често, така че всички да участват и диалогът да продължава.

Процеси

Анализирайте внимателно как работи вашият екип. Нуждаете се от перспектива.  Да „отстъпите“ от ежедневни грижи, за да наблюдавате екипа си от балкона. Искате да разберете как  функционира, как прави нещата, какви задачи изпълнява, как ги изпълнява, какви трудности среща. Искате да разберете процесите във вашия екип. Хората от  екипа ви са твърде заети с изпълнение и нямат време или отговорност да ги анализират. Вашата функция е да направите това и да намерите начини да ги подобрите. Трябва да приемете анализа и подобряването на работните процеси на вашия екип като рутинна задача. Вие сте този, който отговаря за непрекъснатото подобряване на вашия екип. Малки подобрения, въвеждани постоянно, могат да направят огромна разлика в средносрочен и дългосрочен план.

Разнообразие

За да изградите страхотен екип, имате нужда от хора, мислещи по различен начин. Разнообразието от възрасти, полове, работни стилове, умения може да помогне на екипа да мисли нестандартнокреативно, out of box и да вижда и анализира  проблемите от много различни ъгли. Но какво да направите, ако все още не разполагате с това разнообразие? Възможно е тези, които мислят различно, да са малцинство. Бъдете настоятелни и събирайте информация от всички, не само от доминиращите играчи. Използвайте “Кажете ни повече”, “Ами ако”. Използвайте техники за поставяне под съмнение на предположения и постигане на по-добри резултати.

Наградите от предприемането на всички тези стъпки могат да бъдат значителни и да допринесат за това вашият екип да се представя по най-добрия начин. Постигането на най-добри резултати и работата екипа мечта определено ще подготви вашата компания за успех.

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!