7+ години ми отне намирането на мечтаното работно място

След повече от 20 години в журналистическия бранш, осъществих кариерната промяна, която днес ми носи финансова сигурност, професионална удовлетвореност и възможности за личностно израстване и много нови приятелства. Промяната към по-добра професионална реализация започна да се случва едва след кариерна консултация с екипа на JobTiger.

 

Журналистиката беше нещо повече от страст, за мен тя беше сякаш предопределение. Беше професията на татко... Беше и пътят към това, което исках най-много и виждах смисъл в него – да разказвам истории. Да, това исках. И днес – 25 години след завършване на гимназия – продължавам да го искам – да разказвам истории за красивото (особено ако срамежливо се крие някъде), за Доброто (което никак не е малко в нашия объркан свят) и най-вече за градивното – за ония мост между миналото и бъдещето, който създават всички, които творят, независимо дали е изкуство, занаят, научно откритие, иновативен бизнес или просто мъдрост за поколенията... 

Силен кариерен старт

Започнах кариерата си направо „в десятката“ - със стаж в БНР. Постепенно (за няколко години) се утвърдих като професионалист и бях назначена в редакцията на един от сутрешните блокове. Въпреки огромната любов към радиожурналистиката, през 2006-а година реших да сменя работното си място, най-вече поради финансови причини. Тогава тази стъпка изглеждаше лесна – подавах документи в различни медии, а и друг тип организации, и почти отвсякъде получавах покани за интервюта, които обичайно завършваха и с предложение за работа.

Не бързах да приема каквото и да е, около година ми отне намирането на следващото работно място – и през 2007 г. станах част от екипа на водещото тогава издателство „Санома-Блясък България“, днес СББ Медиа. Започнах работа в най-четеното и популярно седмично списание – „Журнал за жената“. 

 

На кръстопът

Не ми отне много време, за да разбера, че това не е точно моето място, но поредица от лични събития измести желанието за кариерна промяна на заден план. 2014 г. започнах  отново да кандидатствам по позиции, които ми се струваха подходящи, но... този път кариерната ми промяна нямаше силно начало: никой не ми звънеше с покани за интервюта от организациите, в които подавах документите си. Опитвах и опитвах, все безуспешно. В същото време, все по-ясно ми ставаше, че медийната среда в България не предлага нито творчески възможности за типа разказвачи на истории като мен, нито осигурява финансова сигурност и професионална перспектива. Значи трябваше да се разделя с журналистиката и ... И какво да правя? 

 

Загубих 4+години

Ето тук може би допуснах първата грешка, която доста ме забави. Опитах да се справя сама с отговора на въпроса каква кариерна промяна да предприема, към кой бранш да се насоча, как да спечеля желаната от мен позиция? 

Пропилях поне 4 години в търсене на отговори, лутане между обяви за работа и безуспешни кандидатствания. Тук загубата беше не само на времето и трупането на стаж с неизгодни финансови и творчески условия за мен. Тук загубата вече беше и на увереност, че с наближаването на 40-те години жената у нас може да направи успешна кариерна промяна. Макар и да вярвах в силните си качества и да знаех, че трябва да се стремя към по-добро професионално бъдеще, все повече губех надежда, че имам шанс за такова. 

Познавах JobTiger и голяма част от професионалистите, работещи там, от години – нееднократно бях взимала интервюта от тях. И затова реших да им се доверя, за да обсъдим заедно моите професионални търсения и стремежи. Светлозар Петров, управител на JobTiger, беше този, който изслуша доводите и желанията ми, запозна се обстойно с уменията и кариерните ми постижения до този момент и ме посъветва да се насоча към контент маркетинга. Аз даже не бях чувала за подобна възможност. Това сега направо ми звучи странно – как сама не съм се сетила за реализация в сферата на дигиталния и контент маркетинг?! Та тя толкова ми приляга… 

 

Днес

Не казвам, че един разговор и хоп, готово – вече имах нова работа. Не, пътят, който начертахме на този първи разговор с г-н Петров включваше немалко етапи и изискваше време за реализацията. Но всяко усилие вече си струваше – насочих се към обучение, придобих квалификация като експерт Performance Marketing, паралелно с работата и учението си, започнах и стаж вече в попрището на маркетинга. И... се заех да пренаписвам и допълвам не само буквално, но и преносно трудовата си автобиография. 

Кандидатствах на немалко позиции, пандемията и всички икономически и социални проблеми, свързани с нея, навярно допълнително забавиха процеса по намирането ми на ново работно място. Отново кариерните специалисти от JobTiger бяха тези, които ме подкрепиха с напътствия и с кураж – да не се отказвам, че ще намеря мястото, което търся и на което се нуждаят от професионалист точно като мен!

Намерих го като Маркетинг експерт кампании и съдържание в Есри България, лидер на нашия пазар в сферата на ГИС технологиите и изключителен представител на световния лидер и пионер в бранша Esri Inc. Да съм част от този екип ми носи не само професионална и  финансова удовлетвореност, но и възможности за творчество и развитие!

 

С огромна признателност към целия екип на JobTiger: Мая Рашева

 

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!