4 типа лоши мениджъри, които биха накарали служителите ви да напуснат компанията или вероятно вече са я напуснали

Прочетох интересна статия за типовете мениджъри, с които нито една компания не се гордее, но вероятно, ако се огледадете около вас, ще припознаете някой от описаните профили.

Това ме провокира да добавя наколко профила, които чудесно биха допълнили палитрата от лоши мениджъри, заради които мнозина от вас са напускали неведнъж своите местоработи.

Сигурна съм, че всеки един от вас е попадал поне на един лош мениджър в своя кариерен път, нали? Да, всички знаем, че често служителите не напускат компанията, напускат своите мениджъри.

Тук ще акцентрам върху онези типове мениджъри, с които всяка компания или служител трябва да внимават.

"Марионетка" - много мениджъри попадат в този капан, особено, когато искат да заложат на сигурността, за да не загубят позицията си и привилиегиите си. До скоро са се борили и са заставали зад екипа си, а след това продават душата си на Дявола. Това ги превръща в хора, които следват чужди нареждания на онези, заемащи по-високи позиции от тяхната, без да защитават интересите на екипа си. Това от своя страна кара служителите да загубят доверие в своя мениджър - кръгът на доверие се руши. Хората в екипа губят своята мотивация и желание проактивно да предлагат решения за оптимизиране на работата, защото мениджърът им вече не е проводник на техните идеи, а по-скоро стопер. Защото какво и да кажат, той ще послуша своя шеф и колкото и нерационлано решение да бъде предложено от него, ще го следва сляпо. Когато знаете, че мениджърът ви вече не е ваш съмишленик, не ви подкрепя, не ви защитава, не чува вашето мнение, е дошло времето, в което започвате да се оглеждате за нови възможности, нали така?

"Do the right thing not the easy"
"Супермен"- това са онези супер самоуверени мениджъри, които се държат така, сякаш организацията е тяхна. Това тяхно убеждение в притежание на супер сили ги кара да вземат решения самостоятелно, игнорирайки чуждото мнение и съвети. Води до незаинтересованост от обратната връзка, която получават, а в много случаи и до самозабрава. Така става, когато оставите егото да ви води, опитвате се да покажете, че сте най-умният сред всички и имате мнение за всичко и всеки. Тогава работите усилено в грешната посока за получаване на етикет "лош мениджър". Ако сте най-умният в стаята, поканете други по-умни от вас или намерете друга стая.
" Leaders who don't listen will eventually be surrounde by people who have nothing to say." ~Andy Stanley
"Кинг Конг"- това са онзи тип мениджъри, които  стигайки до тази позиция много бързо се самозабравят и не помнят от къде са тръгнали, за да стигнат до тук и какви са били преди това. Егото надделява в управлението над хората. Този тип мениджъри притежават комплекс за превъзходство и искат да докажат, че са много повече от своите служители. За тях е характерно поведение на снизхождение към служителите, харесва им да мачкат и унижават хората от екипа си. Да управляват всявайки страх в екипа си. Подобен тип отношение води до ниско самочувствие у едни служители и желание за напускане у други.
"The greatest leader is not necessarily the one who does the greatest things. He is the one that gets the people to do the greatest things." -Ronald Reagan

 

"Надзирател"- работата на този тип мениджъри се изразява в постоянното следене на служителите, което кара хората да се чувстват нещастни на работното си място. Микроменажирането води до подтискане на творчеството и мотивацията на хората, убива ентусиазма и води до постоянно обяснение от страна на служителя защо е направил даденото нещо по този начин, сетил ли се е за други варианти, слушане на безкрайни пледоарии как трябва да се работи (вие имате 7+ годишен опит, но сега трябва да слушате един час насоки кое как да направите). Как изобщо сте станали от леглото тази сутрин без съветите на своя мениджър? Ефективността на работния процес се нарушава. Служителите се демотивират. Разбира се, ако държите контрола над всичко и всички, вероятно ще спестите допускането на грешки, но затова пък ще платите прекалено висока цена - забавяне на работата, тромавост във вземането на решения (все пак е трудно да си навсякъде) и най-лошото - недоволни и напускащи служители.

"Don't tell people how to do things, tell them what to do and let them surprise you with their results." -George Patton

А вие попадали ли сте на такива мениджъри? Още ли работите с тях?

Категории: Мотивация/Motivation
Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!