Професиите на бъдещето

 

Близо 80% от десетгодишните, сред които и моята дъщеря, ще имат професии, които днес все още не съществуват. Знаем кои са били най-популярните професии в последните 10 години, но технологиите се развиват толкова бързо, че е много трудно да предвидим за какви професии конкретно да подготвим децата си.

С наличната информация за това какви професии ще се търсят в бъдеще, аз бих заложила на развиването на ключови професионални и социални умения в училище. Най-важното е да поощрим децата си да опитват различни дейности и да развиват своите силни страни. Само тогава те ще искат да учат и ще станат уверени млади хора.

Програмирането за деца е лесен, забавен и съвсем практически начин малките ученици да развиват логическото си и процесно мислене. Това са преносими умения, които са изключително важни в живота на всеки човек и приложими далеч не само в софтуерното инженерство.

Изучаването на чужди езици развива не само редица когнитивни умения, но и мултикултурни и комуникационни умения. В глобализиращия се свят изучаването на чужди езици  открива много възможности. Освен задължителния вече английски и масово изучаваните немски, испански и френски, напоследък се възвръща интересът и към руския език. Все повече училища в страната предлагат обучение по източни езици – корейски, китайски и японски.

Наблюдава се също повишен интерес към математиката, вероятно заради острата нужда от специалисти в инженерните науки и сектора на информационните технологии.

За хармоничното развитие на децата са от голямо значение и заниманията със спорт и творчески дейности, които изграждат умения за работа в екип, креативно мислене, а и носят много удовлетворение и радост.

 

 

Категории: Общa темa/Other
Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!