Защо успешните хора медитират

Този въпрос зададе участник в едно от изданията ни за фасилитатори, базирани на йога и майндфулнес, относно превенция на работния стрес. Човекът попита няколко пъти. Задаваше въпроса и към себе си.

 

Отговорите няма как да изчерпим в няколко реда по-долу – те са по-скоро въпрос на практика. И все пак нека подредим малко нещата:

1. Медитацията е последното стъпало в 8-степенната йога на Патанджали.

Той е първият известен йога учител, който синтезира натрупаното знание в една семпла на вид книжка - „Сутрите на Патанджали“. Познавачи твърдят, че тя съдържа концентрирано знание, чието разбиране е възможно благодарение на коментари на опитни йоги.

Йога, такава, каквато е видима за повечето хора – сложни асани на постелка, грациозни тела, безплътни сякаш неземни хора, лица, зад които очакваме приживе постигнато просветление и т.н. Тази видима част на пътя, според Патанджали, е само началото. Тялото трябва да се подготви, защото е като неизпечен глинен съд – практиките разчупват двигателните стереотипи, отключват блокажи, за да може жизнената енергия да тече свободно в него. И да бъде използвана за по-висши дейности.

2. В своята книга Full catastrophe living Джон Кабат-Зин посочва, че медитативните практики ни помагат да останем фокусирани независимо от това, което ни се случва. Практикувайки всеки ден, ние използваме дишането или концентрация върху предмет като по този начин тренираме нашата способност да бъдем по-малко реактивни, както по отношение на нашите мисли, така и под влияние на напрежение отвън. Медитацията ни помага да Присъстваме в настоящия момент, защото, за да сме Тук и Сега и телом, и духом, ни е нужна много енергия.

3. Медитацията има силата на психоанализа, твърди д-р Антоанета Заркова, дългогодишен йога и лекар, в книгата си „Цветната феерия на медитацията“. Практикуването на медитация е бавен процес, който, ако се прилага правилно, има психотерапевтичен ефект, защото разплита мисловни възли, изчиства ума от погрешни представи, отслабва примката, в която ни държат определени наши убеждения.

Като думи medicine и meditation идват от латинското mederi, което означава „лекувам, изцерявам“. При ранния индоевропейски корен mederi означава също „меря, измервам“. Следователно можем да разглеждаме медицината като начин да измерваме /диагностицираме/ и възстановяваме нарушения от болести и травми. Медитацията „мери“ способността ни да бъдем грижовни, неосъждащи, самонаблюдаващи се. Степента, в която можем да бъдем такива, говори много за нашето физическо и емоционално здраве.

 

Защо успешните хора медитират?

 

Защото медитацията има ефект на очистваща програма, нещо като ментален App, който разтваря ненужното, оставайки на вниманието ни най-важното.

 

Съвсем скоро стартира 3-то издание на програмата за фасилитатори „Моят работен баланс“, базирана на йога и майндфулнес, адаптирана за работен стол и работна среда с включени модули:

  • Тяло.

  • Дишане.

  • Медитация.

 

Програмата може да бъде прилагана по време на различни работни формати: екипни срещи, обучения, работни паузи и др.

 

Категории: Общa темa/Other
Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!