Защо е нужна психологична помощ на двойки по време на инвитро процедури?

Според изследвания 48% от хората, които са безплодни, го оценяват като най-лошото преживяване в живота си.

Безплодието засяга приблизително 1 на 10 двойки в световен мащаб и може да се превърне в изключително емоционално преживяване. Фотка Георгиева, клиничен психолог, част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София, подчертава значението на емоционалната подкрепа за двойки, преминаващи през репродуктивни проблеми.

В психологическата литература емоционалните проблеми, произтичащи от безплодието, се описват като криза, където стресът, свързан с невъзможността за зачеване, може да се сравни със стреса, свързан със загубата на близък човек. Според изследвания 48% от хората, които са безплодни, го оценяват като най-лошото преживяване в живота си.

“Тревожността и депресията са чести и са причинени от високите разходи, несигурен успех, телесни неразположения и липса на знания и информираност за процеса.”          - споделя Фотка Георгиева.

Ползите от психотерапията и когнитивно-поведенческата терапия. 

Психотерапията работи за снижаване на  психологическия дистрес, като смекчава депресията, тревожността, нарушенията на съня и повишените нива на кортизол. Когнитивно-поведенческата терапия дава по-ясна представа за изкривяванията и вярванията на човека.

Според Фотка Георгиева “Целта на мултидисциплинарния подход при лечение на безплодието е да се подобри съществено качеството на живот на семействата с репродуктивни проблеми. По време на процедурите голяма част от тях се самоизолират и съсредоточават вниманието си само върху медицинския проблем, което влошава качеството на комуникацията и преживяванията по между им.”

Неуспешният цикъл на ин витро оплождането има дългосрочни негативни психологически последици и за двамата участници в процеса.

“Въпреки, че акцентът често е върху това как влияе върху жената, изследванията показват, че има значителни полови различия в емоционалните реакции към ин витро оплождането за всеки от партньорите.” - отбелязва психологът.

Тя допълва, че мъжете идентифицират своето безплодие със сексуално увреждане. Те са склонни да не споделят своите медицински проблеми и изпитват затруднение да говорят за чувствата си, свързани с невъзможността да заченат дете.

Инвитро методът е едно от най-ефективно доказаните средства за лечение на безплодие, но въпреки успеваемостта си, той носи със себе си физическо и емоционално изтощение, хормонални промени и дълги неясни процедури. Има доказателства в проучванията на хора преминаващи през инвитро, които определят процедурата като умерено до много стресираща, като най- акцентираният компонент е периодът на изчакване, свързан с получаването на резултатите от успешен или неуспешен опит.

Стресът преди, по време и след инвитро лечението е многоизмерен. Заплахата от трайно безплодие и загуба на надежда, от самото лечение, като ежедневни инжекции, вземане на кръв, ултразвук, извличане на яйцеклетки и възможността за неуспех на някоя от различните фази, рискът от спонтанен аборт и други фактори са причина и за всички хормонални промени, активирането на оста хипофиза - хипоталамус - надбъбречна жлеза и отделянето на кортикотропни хормони като кортизол, норепинефрин и адреналин.

Психологическото консултиране е силно препоръчително в процеса на инвитро процедурите. Методът на зачеване е само едната част от пътя - медицинската страна, за която се грижат гинеколозите и специалистите по асистирана репродукция.  Важна е също психологическата подкрепа - емоционалното състояние на жената и мъжа по време на този процес е от голямо значение първо за успеваемостта му, след това за качеството на преминаването му и не на последно място за продължаването му след това при положителен резултат.

Успеваемостта на инвитро центъра в Медицински комплекс „Доверие“ за 2023г. е над 45%. Той разполага с най-съвременна  апаратура и се намира в сградата на комплекса. В екипа работят акушер-гинеколози и инвитро-специалисти с дългогодишен опит. 

Центърът работи с Фонда за Асистирана репродукция, който финансира одобрените двойки с до 20 000 лв за инвитро процедури. В него се прилагат всички методи за лечение на безплодие -  вътрематочна инсеминация (IUI), ин витро оплождане (IVF), ИКСИ оплождане (ICSI), трансфер на ембрионите в маточната кухина, замразяване и съхранение на сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони. Известни също и като методи на изкуствено осеменяване, те се прилагат при установена стерилност, както при мъжа, така и при жената. 

 

Вече повече от 30 години инвитро оплождането в България дава възможност на хиляди двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат мечтата си за свое дете. Все още обаче има нужда от разширяване на информираността по въпросите с проблемното зачатие, инвитро оплождането, начините на заплащане на тези процедури и причините, които водят до стерилитет.

Категории: Общa темa/Other
Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!