Голямото завръщане на HR Weekend

На 16 и 17 юни 2017 г. в хотел „Калина Палас“, гр. Трявна, се проведе 27-ото издание на HR Weekend с основна тема "Бъдещето на HR професията в България".

През последните години серията от проблеми и кризи изостриха някои от проблемите пред HR професията и поставиха доста въпроси относно бъдещето на HR ролята в организациите и необходимите стъпки за нейното по-добро позициониране и приемане от всички страни. Именно на тази проблематика беше посветено събитието. XXVII HR Weekend премина в традиционната си форма – без презентации, а с дискусии между всички участници.

Първия ден след откриване на XXVII HR Weekend Христо Стоянов и Стоян Ганев от Audit Advice Associates бяха модератори на дискусията: "Промени в ролята на HR в организацията".

По време на втората дискусия беше обсъден актуалния напоследък въпрос "Employer branding / employee experience" с модератор Виктория Блажева - Първи вицепрезидент и Директор Стратегия и бизнес в UniCredit Bulbank. Как маркетингът и HR-ът вървят ръка за ръка и превеждат към  изграждането на цялостната стратегия за развитие на работодателския образ с цел привличането и задържането на кадри, което е основно предизвикателство пред компаниите и съответно - пред HR професионалистите и сега, и в следващите години.

Част от следобедната програмата беше любопитната сесия на тема: "Анализ на твърдения при селекция на кадри" с модератор Христина Шушков - криминален лингвист и анализатор с международен опит в лингвистичен анализ от фирма Асес ООД.

Дискусията на втория ден от срещата бе посветена на "Дигитализация в HR". Модератор по темата беше Елена Маринова, Президент, Мусала Софт. Обсъдени бяха основни въпроси като: Навлиза ли дигитализацията масово в ежедневието на HR специалистите? Плюсове и минуси в процеса на дигитализация в HR. Кое в работата и практиката на HR специалистите в компанията е полезно да се дигитализира?

Основен извод от дискусиите беше, че HR ролята в компаниите придобива все по-стратегическо значение и в ръцете на самите HR специалисти е да поставят фокус над продължаващото си обучение (включително интердисплинарно – маркетинг, финанси, ИТ) и подобряване на квалификацията си, за да заемат подобаващото си място в управлението на компаниите и стратегическото развитие на бизнеса.

Със своята неформална и приятелска среда събитието даде възможността на участниците да обменят идеи и опит, да споделят положителните емоции на един летен HR Weekend и да създадат много нови професионални приятелства.

Благодарим на всички участници и отдадени модератори. Споделеното емоционално преживяване отбеляза голямото завръщане на HR Weekend-a като традиция, която има своето запазено място.