НАЕМИТЕ НА ОФИСИ: СТРЕМЕЖ КЪМ РАСТЕЖ И АДАПТАЦИЯ

Високият процент дистанционна работа и нестабилните темпове на възстановяване на икономиката оказват влияние върху наемите на офиси - това сочи последното проучване на Colliers International. Според данни на агенцията, цитирани от dnes.bg, през първото полугодие 39% от брутно наетите площи се дължат на премествания, 37% на подновявания на договори, 10% на наемане на площи на етап "в строеж" и 10% на експанзия на вече присъстващи фирми.

„Промяна в свободните площи няма, но се наблюдава тенденция към оптимизация на дизайна на офисите, съобразена с всички изисквания за дистанция и здравословна вътрешна среда. Комплексът има висок процент на заетост – 98%, въпреки това сме в състояние да предложим свободни офис пространства от клас А и Б, както и възможност за разширяване за компаниите, който намират Sofia Airport Center за подходяща офис локация“, коментира Мария Тантилова, маркетинг и лизинг мениджър на Sofia Airport Center.

По данни на агенция MBL, обемът на площи от типа А и Б достига 557 хил. кв.м за второто тримесечие и са най-предлагани на пазара, както в съществуващи, така и в сгради в процес на строителство. От компанията отчитат и лек ръст в сравнение с предходното тримесечие.

Противно на очакванията, че пазарът на офиси под наем ще бъде сериозно засегнат от пандемията, от Sofia Airport Center не наблюдават промяна в договорите на наемателите, въпреки запазването на висок процент на работа тип „home office“. Според Мария Тантилова, наемателите се придържат към хибриден модел на работа, който успешно съчетава работа от вкъщи и от офиса.

Не се отчита и изменение в офертните цени на свободните площи. Иновативният комплекс предлага гъвкави условия за наем и допълнителна стойност към условията на своите наематели – подобряване на външната паркова среда, гъвкаво работно пространство и други социални придобивки.

The Flex-R Lounge“ е първата стъпка към изграждане на изцяло ново пространство в бизнес сграда. Мащабният проект е вдъхновен от идеята за комфорт и домашен уют на служителите и ще генерира общо 150 нови работни станции. Допълнителните зони за отдих са разположени до 5000 м2 удивително парково пространство, с богато озеленена среда и китни пешеходни пътеки, водещи до красиво езеро. Всичко това обещава да превърне работния ден в изключително изживяване. The Flex-R Lounge“ е насочен към компании, които се стремят да осигурят на своите служители гъвкави работни места, без да наемат допълнителни офис площи.

 

***

Sofia Airport Center е част от портфолиото на фонд II на Revetas. Интегрирането на екологични, социални и управленски принципи в културата на цялата група (от придобиване и развитие до закриване) е от изключително значение за холдинга като европейски инвестиционен консултант в областта на недвижимите имоти.

Основно стратегическо направление на групата е внедряването на инициативи на ESG и установяване на пътна карта за въглеродна неутралност през следващия процес в цялото портфолио, фокусирано около концепцията за екосистемата Revetas. Тактическият план включва поредица от вече разработени дизайнерски, технологични и екологични решения. Главната ни цел е, не само да се спазват мерките за здравословна и безопасна среда, но и да се повиши производителността и благосъстоянието на всичките ни наематели. Пример в тази посока е подобряване на вътрешните и външните общи части, създаване на гъвкави работни пространства, реновиране на части от сградите, изграждане на фитнес зали на открито, допълнителни зелени зони, места за отдих и други, така че да отговарят на нуждите на служителите. Всички мерки могат потенциално да намалят гъстотата в офисите, предлагайки иновативни работни решение извън традиционните представи за офис пространство.

Категории: Общa темa/Other