Как „хибридният“ модел на работа ще върне хората в офиса

Работодателите е необходимо да вземат под внимание предпочитанията за работа на своите служители и да се постараят да трансформират офисите за новите очаквания

Какво е “хибриден“ модел на работа вече не е тайна за никого - това е възможността всеки служител да избира откъде да извършва служебните си задължения - от дома на компанията (т.е. офисa) или от своя собствен дом. В някои случаи обаче този нов модел, който стана толкова популярен след месеците „хоум офис“ се отразява негативно на качеството или скоростта на работа – когато част от служителите са в офиса, друга част - у дома. Според специалистите са нужни промени в работната среда и разпределението на работата.

Ясен график за работа от вкъщи или офиса

За да има яснота за присъствието на хората, е добре да се изготви график за работа, който определя в кои дни има възможност за работа от дома и в кои присъствието в офиса е желателно. Този график е важно да е съобразен с типа работа - когато човек има нужда от усамотение, за да свърши задачите си, е свободен да го направи откъдето пожелае.

Когато става дума за междуекипна среща или креативен старт на нов проект, реалните срещи винаги дават по-добри резултати. Ако това разпределение на задачите се уважава и спазва от всички, хибридният модел на работа ще даде максимални резултати.

Бюрото не е единственото “работно” място в офиса

“Нашите наематели споделят за нарасналата нужда от споделени работни пространства, не толкова от отделни работни пространства”, разказва пропърти мениджъра на Sofia Airport Center Неделина Трайкова.

Това налага реорганизация на работните пространства, която може да се случи добре само чрез сътрудничество между наемателите и управителите на офис-сградата. Когато се разреши на служителите да станат от бюрата си и да заемат по-удобните кресла и дивани в кътове с мега мебел, атмосферата се променя - разговорите стават по-непринудени, хората се отпускат като у дома си и генерирането на добри идеи не закъснява.

Със създаването на разнообразни места за работа в самия офис и възможността сам да избираш къде да се настаниш, могат да се привлекат обратно в централата на компанията и голяма част от хората, които държат да работят от дома си.

Корпоративната култура по нови канали

Дълги години поддържането на корпоративната култура беше по-скоро занимание в границите на офиса. Сега това се променя. „Хибридният“ модел на работа предполага развиване и на допълнителни канали за комуникация с всички служители така, че да се чувстват част от екипа без значение къде се намират физически. Освен дигиталните канали, провеждането на различни събития на открито също са предпочитан начин за засилване на екипността.

Едно от големите предимства на нашите сгради е паркът, в който са разположени. Имаме всичко, което ни липсваше по време на локдауна - простор, чист въздух, природа. Пространството все по-често се използва от нашите наематели не само за прекарване на времето в обедната почивка, но и за провеждане на екипни срещи, празнуване на успешни тримесечия и т.н. Можем да кажем, че офисният живот в SAC преля в откритите пространства и можем само да сме щастливи, че предлагаме и такава възможност на нашите наематели”, споделят от пропърти мениджмънта.

Споделените пространства за работа помагат и в друга посока - засилват взаимодействието между екипите и често помагат за изглаждане на конфликтни точки в работата. Както и досега, корпоративната култура на компанията лежи върху споделените ценности, грижата за благосъстоянието на служителите и откритата комуникация.

В спазването на тези правила помагат, от една страна, виртуални инструменти за онлайн срещи и вътрешните бюлетини, а от друга - реална промяна на работната среда, която може да се случи със съдействието на специалистите, които се грижат за сградата.

Категории: Общa темa/Other