45% от поколението Z биха напуснали работното си място поради ниско заплащане

Продължава кандидатстването в националната кампания „100-те изгряващи звезди“, насочена към подкрепа на младежите от поколението Z в тяхната кариерна реализация

В епоха, където технологията играе решаваща роля, а амбициите са високи, младите от поколението Z смело влизат на сцената, променяйки лицето на работната среда и въвеждайки нови подходи към трудовия процес. Подобно на ураган, тези младежи демонстрират решителност, за да променят света около себе си в съответствие със своите уникални ценности и възгледи.

През 2023 година, на конференцията Gen Z Revolution, организирана от Leader Academy, бе представено най-голямото изследване за поколението Z и техните перспективи по отношение на работното място в България. В проучването участваха 1232 младежи от цялата страна, които активно споделиха своите мнения и очаквания за бъдещето на пазара на труда. Резултатите от изследването представляват интересни данни, които са от решаващо значение за разбирането на нуждите и предпочитанията на поколението Z.

Кои са Gen Z?

Поколението Z са младежи на възраст между 16 и 25 години, които се отличават с желание за независимост, гъвкавост и свобода. Те са изключително продуктивни, когато им се предостави възможността да работят където и както искат, като работата им трябва да им донесе удовлетворение и стойност.

Според изследването, 45,7% от младежите са склонни да напуснат своето работно място поради ниско заплащане, като на второ и трето място се нареждат проблеми с колегите и високите нива на стрес.

В отговор на въпроса за предпочитаното работно време по време на стажа, 33,7% от младежите са изразили предпочитание към гъвкаво работно време, което включва и уикендите, като следващо по предпочитание е половин работен ден. От друга страна, по отношение на възнаграждението в началото на кариерния път, 45% отговарят, че очакват заплащане в диапазона между 1200 и 1700 лева. Тези данни подчертават необходимостта работодателите да са наясно с предпочитанията на поколението Z и да адаптират предлаганите условия, за да привлекат и задържат талантите в своите организации.

Leader Academy стартира второ издание на Националната кампания „100-те изгряващи звезди 2024“.

Кампанията има за цел да открие и подкрепи 100 амбициозни и мотивирани младежи на възраст между 16 и 25 години от цяла България. Успешните участници ще бъдат наградени със стипендии за кариерна акселерираща програма, които включва разнообразни възможности за развитие и обучение.

Програмата предлага широк спектър от кариерни възможности, включително кариерни консултации, онлайн методология за идентифициране на кариерния потенциал, лидерски уъркшопи, стажантска програма и 7-дневен Bootcamp. Освен това, успешно завършилите стажантската програма имат възможност за менторинг, пълна стипендия за Bootcamp, кариерно профилиране и сертификат за проведен стаж.

Talent Factory Digital Express е част от 1-годишната акселерираща програма и предоставя възможност за използване на психологически тестове и инструменти, които помагат на потребителя да се запознае със себе си и да създаде Личностен Кариерен Профил. Разработен след 6-годишни изследвания и продължаващ да се подобрява, Talent Factory Digital Express помага на участниците да идентифицират талантите си, да формират визия, ценности и лична мисия. Също така, платформата обединява мотивирани младежи от цяла България, предоставяйки им възможност да влязат в общност от таланти, достъпна за компании, които търсят бъдещи изгряващи звезди. Успешното завършване на Talent Factory Digital Express осигурява и достъп до Talent Factory Camp, където участниците могат да преминат стаж или да започнат свой собствен бизнес.

Процесът на кандидатстване за участие в кампанията „100-те изгряващи звезди 2024“ вече е стартиран, като младежите могат да бъдат номинирани и от техни приятели. На 27 април ще се проведе конференцията „Gen Z революция“ и награждаване на 100-те изгряващи звезди на България за 2024 година.

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!