Ето защо е важна измеримата вътрешнофирмена комуникация

 

Ето защо е важна измеримата вътрешнофирмена комуникация 

Всяка компания комуникира със своите служители под някаква форма. Колко редовно и колко ефективно го правите вече е друг въпрос. И има ли някаква вътрешна комуникационна стратегия зад това или не? Помислете за съобщенията, поставени на вратите на тоалетни, трапезарии или съблекални. Това е и вид вътрешна комуникация от страна на компаниите. Разбира се, това може да стане по-добре и с по-модерни инструменти. Ето защо измеримата вътрешнофирмена комуникация е толкова важна. В края на краищата, това ни позволява да сравним резултатите от различни комуникационни алтернативи и да изберем най-ефективната.

Може би най-важното предимство на измеримата вътрешнофирмена комуникация е, че ви помага да изчислите възвръщаемостта. В крайна сметка, независимо от метода, който използвате за вътрешна комуникация, вие харчите време, енергия и пари за това. И в този случай не би ли било добре да знаете дали всичко това ще се възвърне? Или как може да стане по-ефективно?

Просто го обмислете. Ако комуникирате с вашите 300 служители, като залепите известие на таблото за обяви, как определяте колко са прочели съобщението? Може би всички са го чели, но може би никой. В този случай вашето съобщение не само не е достигнало посланието, но и сте прекарали ненужно време в изготвяне, отпечатване и публикуване на съобщението. Вместо това бихте могли да прекарате работното си време в правене на по-полезни неща, които биха могли да създадат истинска стойност за компанията. Без да губите мастило за принтер и, разбира се, хартия.

От друга страна, ако комуникирате със служителите си по дигитален канал, можете да измерите в реално време до колко колеги е достигнало вашето съобщение и колко от тях са го прочели. И ако дори ги помолите за отговор, можете да разберете и колко служители сте успели да включите активно в комуникацията.

Освен това, благодарение на възможността за измерване, с течение на времето ще имате собствен бенчмарк и по-точна картина кога, по каква тема и как си струва да общувате с колеги, работещи в различни отдели. По този начин можете да увеличите и ангажираността на служителите, което допринася не само за намаляване на текучеството на работна ръка, но и за повишаване на производителността. Според проучване на McKinsey производителността на компаниите, в които служителите са свързани чрез ефективен вътрешен комуникационен процес, се увеличава с 20-25% . Според друго проучване 92% от ангажираните с вътрешна комуникация са съгласни, че вътрешната комуникация има положителен ефект върху финансовото представяне на компаниите.

Разбира се, за да постигнем наистина такъв отличен резултат чрез вътрешнофирмена комуникация, няма значение какво и как комуникираме. Ето защо е толкова важно да изберете измеримо решение за вътрешнофирмена комуникация.

“20-25% по-добра производителност, когато работниците са свързани”

Какво може и трябва да се измерва?

 

Нека приемем, че използвате приложение, налично на мултиплатформа, за целите на измерима вътрешнофирмена комуникация. В зависимост от това трябва да измерите следното.

 

1. Брой потребители във всяка платформа

 

Поддръжката на приложение за вътрешна комуникация очевидно е скъпа. И колкото повече платформи трябва да поддържате, толкова по-скъпо е. Следователно, като първа стъпка, трябва да разберете коя платформа си струва да запазите и коя е по-добре да изоставите. За целта трябва да знаете коя платформа се използва от колко служители.

 

2. Скорост на отваряне на съобщение

 

Разберете колко служители са отворили вашето съобщение сред тези, които само са го получили. Колкото по-голямо е това число, толкова по-добре. Ако малко хора са го отворили, опитайте се да разберете каква може да е причината? Сравнете резултата с предишни данни. Може би сте изпратили съобщението в неподходящия момент? Не сте ли използвали изображение до текста? Видео съобщенията работят ли по-добре от текстовите?

Експериментирайте и намерете най-добрия начин за комуникация, така че възможно най-много ваши колеги да бъдат информирани за важни фирмени новини.

 

3. Реакция на служителя

 

Можете също така да измервате реакцията на служителите към изпратените съобщения в реално време. Стига да им позволите да изпращат обратна връзка. Например, когато искате да разберете дали има нужда от фирмен транспорт или не? Като предложите опциите за отговор Да/Не, можете да разберете дали този тип удобство трябва да бъде изготвен за служители или не. Ако на базата на отговорите видите, че има нужда от това и го правите в името на каузата, ще повишите и доверието и ангажираността на служителите. Ето защо е важно да се обръща внимание на реакциите на служителите по време на измерима вътрешнофирмена комуникация.

 

4. Проучване на знанията на служителите

 

Споделили сте важна информация, евентуално учебен материал, със служителите и искате да знаете, че всички участващи притежават тези знания. Най-лесното в този случай е да направите тест със служителите през вътрешнофирменото приложение за комуникация. Веднага става ясно кой служител трябва да разшири познанията си по изследваната тема. Също така разкрива дали той наистина е видял вашето съобщение или просто се е престорил. В крайна сметка, отваряйки вашето съобщение, не е сигурно, че той е обработил съдържанието му. Това обаче става ясно по време на проучване на знанията.

5. Измерване на удовлетвореността на служителите

 

С 1-5 бързи въпроса можете бързо да разберете какво е общото настроение в компанията. Има ли мирна, приятелска корпоративна култура в компанията? Служителите обичат ли да работят тук? Или обратното? Дали повечето служители просто чакат подходящата възможност да напуснат?

Колкото по-рано разберете нивото на удовлетвореност на служителите, толкова по-бързо можете да се справите с всички проблеми, които могат да възникнат.

 

6. Измерване на колебанията

 

Harvard Business Review установи пряка връзка между текучеството и ангажираността. Колкото по-отдаден е един служител, толкова по-малка е вероятността да напусне. Ангажираността е силно повлияна от вътрешната комуникация.

Вижте кои служители са най-малко ангажирани с корпоративната комуникация. Те няма да отварят вашите съобщения или да отговарят на тях. Обърнете им внимание и се опитайте да ги включите във фирмения разговор.

 

7. Препоръки на служителите

 

Повечето хора препоръчват само хубави неща на своите приятели и роднини. Ето защо, ако установите, че служителите не препоръчват компанията на други, когато има свободно място, тогава има проблем. Работниците явно не са толкова доволни от работното си място. Това не само означава, че трябва да се изразходват повече ресурси за набиране на персонал, но и че трябва да се полагат грижи за задържането на работната сила.

 

CHEQ като инструмент за измерима вътрешнофирмена комуникация

 

Тъжно е, че въпреки че е ясно колко е важно да се измерва и анализира вътрешната комуникация на компанията, 19% от тези, които осъществяват вътрешна комуникация обаче не измерват резултатите. Може би това се дължи на липса на време. Хубавата новина е, че вече не е нужно да прекарваме дълги часове в събиране, качване и анализиране на данни. Базираното на CHEQ чатбот приложение за корпоративна вътрешна комуникация ви позволява да измервате резултатите от вашата комуникация в реално време. Освен това данните се показват в графики на таблото. Можете да разберете с един поглед колко хора използват канала за комуникация CHEQ. Или кога да изпратите съобщение за по-висок процент на отваряне.

С помощта на CHEQ е като детска игра да се измери и оптимизира вътрешната комуникация на компанията. Освен това, инвестицията се възвръща за кратко време, дори за 3-6 месеца.

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!