Познанията, които са нужни при стартирането на бизнес

В епизод 1 от втория сезон на подкаста “Парите на предприемачите” на консултантска компания Consendo, нашият гост Ваня Копанкова споделя полезни съвети, свързани с управлението на финансите при един стартиращ бизнес.

Бизнесът и личните финанси вървят ръка за ръка. Ако едно действие води до незадоволителен резултат, то нещо в процеса трябва да бъде променено. Така е и с парите, с бизнеса, а дори и в семейния живот, където също има общ бюджет, който е нужно да бъде ръководен.

“Когато човек достигне до нивото да се отвори, да потърси друго решение, да смени модела на действията си, тогава нещата се оправят.”

- споделя Ваня Копанкова, финансов консултант и треньор по лични финанси

За да бъдат управлявани успешно финансите на една компания, е необходимо умение за управление на личните

Това е една дългосрочна, постоянна и осъзната работа. За да бъдат управлявани личните финанси трябва да бъде направен обзор на текущото положение и да бъдат посочени очакваните резултати в бъдеще. Важно е необходимата желана сума да бъде посочена в цифрова стойност, за да има реален измерител.

При стартирането на един бизнес, в повечето случаи предприемачът не определя заплата за себе си

Той използва фирмените пари, при което плащането на данъци остава на заден план. Заплатата се формира в зависимост от желаната сума и необходимите средства. Връзката с това е да се прецени дали наистина бизнесът е способен  да генерира средствата, от които се нуждае собственикът за да живее и поддържа семейството си. Един треньор по лични финанси може да помогне за установяването на това, колко средства са необходими да носи даден бизнес. По този повод създадохме обучение, което да улесни предприемачите при вземането на решения, свързани с финансовите потоци. То ще се проведе в четири модула на 28 и 29 октомври, както и на 4 и 5 ноември. Повече информация можете да откриете на сайта ни.

“В повечето случаи се оказва, че всъщност не липсата на пари, а липсата на правилно управление е проблемът.” - споделя Ваня Копанкова, финансов консултант и треньор по лични финанси

Всяко дружество би следвало да има своя банкова сметка

Фирмата функционира самостоятелно, както и собственика - двете неща не бива да се бъркат. Предприемачът трябва да има своя отделна банкова сметка, където да получава възнаграждението си.

Важно е наличието на треньор, който да съдейства при отчитането и възникването на затруднения

С тази цел самата Ваня Копанкова е подготвила книга, която да помогне на собствениците на бизнес да се справят с тази задача. Тя съдържа обяснения на основни понятия, речник и съвети за разпределяне на финансите. След текстовата част има интерактивна, където се прави анализ за определяне финансовото състояние на дружеството. Когато това се установи се сканира включен баркод, водещ до изтеглянето на файлове с таблици, в които предприемачите директно могат да отразяват приходите, разходите и инвестициите си. Всичко това се превръща в една инвестиционна автобиография в помощ на бизнеса.

Очаква се скоро книгата да бъде пусната в продажба, като ще можете да я намерите и закупите директно от сайта на Consendo.

Заделянето на средства не трябва да се случва, когато останат такива, а още в самото начало

Процентът, който е препоръчително бизнес собствениците да отделят е 10-20% от приходите, които да служат за реинвестиране, обучение, развитие и т.н., за да може дружеството да върви напред. При личните финанси сумата, която е препоръчително да се отделя за спестявания е 30%, като те следва да се разпределят в три различни пера. Първото е за сключване на застрахователна полица с подходящи защити и покрития. Останалите 20% следва да се разпределят за краткосрочни и дългосрочни инвестиции, които се използват за здравословни разноски или при напреднала възраст.

“Когато става въпрос за фирмено бюджетиране, отделянето на средства за спестяване трябва да бъде стандарт.”

-  заяви Димка Кънчева, счетоводител и управляващ съдружник в консултантска компания Consendo

Абонирайте се на нашия канал, за да научавате всяка седмица интересни съвети за конкретни счетоводни казуси. Също така и въпроси за управлението на фирмените финанси. Следете ни в нашите канали в LinkedInFacebookSoundcloudSpotify и TikTok.

 

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!