Кои са любимите социални придобивки на майките?

Гъвкаво работно време, редуване на ходенето в офиса с работа от дистанция и допълнителни дни годишен отпуск са трите най-желани социални придобивки от майките. Веднага след тях се нареждат допълнителното здравно осигуряване с фокус върху бременност и раждане, дългосрочната възможност за дистанционна работа и опцията за почасова заетост. 

Данните са от първото проучване на блога за кариерно развитие на жените и майките https://dzhandeva.com, което се проведе през април.

Какво още очакват майките от социалния пакет във фирмата?

Класацията продължава с други две еднакво желани придобивки. 

На 7 и 8 място жените са поставили осигуряването на кооператив за децата или почасов детски център, както и достъпът до онлайн ресурси за обучение и квалификация за родителите. 

 

Ваучерите за храна също влизат в десетте най-желани неща –  43 % от жените ще оценят подобна социална придобивка. 

Веднага след тях са дните допълнителен платен отпуск за бащите при раждане на дете. Те са в топ 10 за 41 % от родителите. 

 

Анкетата, проведена онлайн сред 189 дами, разкрива още няколко любопитни тенденции. 

Първата е, че 

40% от майките са готови да напуснат, 

ако в социалния пакет не са включени важните за тях неща. Нужно е да се отбележи, че преди това те ще потърсят диалог с прекия си шеф (34%) или със специалист от HR отдела (20%).    

Сериозен проблем се оказва и липсата на информация какви социални придобивки предлагат компаниите. С тази пречка се е сблъскала всяка втора майка, която си търси работа. Това затруднява кандидатстването и със сигурност води до пропуснати добри възможности, но и до обратното – подаване на документи към компания, която не покрива очакванията на родителите. 

Общо 64% от анкетираните 

разбират чак на интервюто за работа 

как конкретната фирма подкрепя служителите с деца. Това е така, защото другите обичайни и логични канали не дават цялата нужна информация. 

Само 34% от жените намират данни за социалните придобивки в обявата за работа, а 28% – в сайта на компанията. Пропуските се запълват от разговори с колеги и приятели и разпитване в социалните мрежи какви придобивки за родители има в конкретната фирма. 

Какво предлагат работодателите?

Според анкетираните жени в момента в социалния пакет най-често се срещат:

ваучерите за храна

възможността за дистанционна работа

допълнителното здравно осигуряване

гъвкавото работно време

почасовата заетост

По-рядко се появяват финансовият бонус за раждане на дете и грижата за психичното здраве под формата на срещи със специалист. 

Какво очакват майките, които се връщат на работа след майчинство?

Повече диалог, повече информация за социалния пакет, повече емпатия и толерантност към жените с деца. Накратко, това са очакванията и нагласите към компаниите. 

“Трябва да има бюджет и избор на придобивки според нуждите на конкретния служител. Няма как аз, като майка на малко дете, да имам същите нужди като 20-годишния ми колега, който няма и не планира скоро да има деца”, казва в анкетата една от майките. 

Друга допълва: “За мен е важен индивидуалният подход. Ако имам право да избера само още две придобивки, бих се чувствала по-специална, отколкото да имам нещо, което не ползвам.” 

Сред призивите към работодателите е и този:

„Толерантност към майки с деца. И възможност за връщане на работа по-рано, но с включена работа от вкъщи. Доста големи компании казват че имат такава, но реално не правят нищо за връщащите се майки на работа или напротив, даже прекратяват договорите им.“

И едно леко намигване към фирмите, които си мислят, че правят достатъчно за своите служители - „Хоум офис, пица ден в офиса, кафе и напитки, casual day и пр. Това НЕ СА социални придобивки, а трябва да са норма“, пише в отговора си една от майките. 

Как да насърчим компаниите да развиват mother friendly култура?

Най-добрият начин е като им дадем добър пример! В dzhandeva.com вече разказах как изглежда отвътре една такава компания. 

Тук можете да прочетете как се чувстват 4 майки от агенцията за дигитален маркетинг Xplora. 

А тук Георги Малчев, който е управляващ съдружник в Xplora разказва какво мотивира родителите, кои са техните суперсили и какви са стъпките за постигане на mother friendly култура. 

Ако сте служител в такава компания или работите като HR специалист, можете да се свържете с мен през този формуляр и заедно да разкажем как Вашата компания подкрепя родителите.

С пълното изследване можете да се запознаете от тези два линка: 

Какво искат майките, които се връщат на работа? 

https://dzhandeva.com/2022/05/21/kakvo-iskat-maikite-koito-se-vryshtat-na-rabota/

Кои са любимите социални придобивки на майките?

https://dzhandeva.com/2022/05/21/koi-sa-lubimite-socialni-pridobivki-na-maikite/

 

Ако сте специалист по човешки ресурси и искате да видите какво са отговорили жените на въпросите: 

“Имате ли съвети и конкретни препоръки към компаниите, които поддържат социален пакет?”

“Кои социални придобивки сте използвали през изминалите месеци?", можете да ги заявите от тук - https://forms.gle/zbb9qJv6BThY4FvP6

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!