Как да учим заедно

Живеем в интересни времена. „Новото нормално“ е тук. Промяната дойде с COVID-19 и остана – и в личното, и в професионалното пространство. Много от работните ни проекти и идеи „отпреди“ сега или не са са актуални, или вече са изцяло завършени – изпълнили сме ги така, както сме ги разбрали.  Осъзнахме, че работата от вкъщи е възможна. Но и поставя въпроси за бъдещето, за сигурността и полезността на всички ни.  

Много от темите на деня се подмениха – започнахме да говорим вместо за рутина, за ценности. Участваме  в промяната на компанията си, на пазара на труда, търсим отговори: как ще работим след кризата и какви са уменията на бъдещето?

За да погледнем напред, първо е полезно да се обърнем назад. Ценностите и същността ни са там, не се променят. Развиват се. Силата на човешката природа да се справя с трудностите, да израства, да се учи и да напредва са там. Времето вкъщи даде тласък да помислим и да се върнем навътре към себе си. Може би това ни трябваше. Да забавим темпото на стъпките си и да си припомним колко е ценно времето, да свикнем с ритъма му, за да получим шансове. Кризата отвори място. Даде ни простор да надградим – и личността, и професионализма си. Получихме този шанс без да настояваме. Без да искаме, разбрахме какво стои зад  оправданието „Нямам време.“  - „Ето, сега имаш време“. А какво да правим с него? Въпросът на 2020-та ни подтикна да учим. Да се развиваме. Да общуваме. 

Мъдро и умерено преминаване през кризата с поглед към бъдещето би дало предимства и за служителя, и за организацията зад него. 

Екипно учене онлайн

Забавеното темпо на бизнеса дава възможност на програмите по обучение и развитие да забързат. По природа сме любопитни.  Достигнали сме това ниво след еволюция, само с любопитството си успяваме да напреднем и технологично.  Сега бизнесът е по-внимателен и не бърза да взима решения, защото времето е несигурно. Идва ред талантът да забърза растежа си. Удобно е порастването да е в Интернет. Общуваме по нови начини, учим се с различни методи, захранваме любопитството си. Колкото повече се интересуваме от новото, толкова повече искаме да научаваме. Организацията, която знае как да подхранва любопитството си е по-силна и в ученето – развива се по-лесно и по-бързо. 

Екипното учене работи най-добре, ако се съчетаят три основни елемента:

• дързък лидер, който използва шансовете на епохата; 

• любопитен екип; 

• настроение за скок в новото. 

Първа стъпка: Как да събудим любопитството?  

Гмуркаме се онлайн и търсим. Общуваме, провокираме с думи, линкове, разменени снимки. Използваме технологиите, за да се свързваме. Те са инструментът на бъдещето, в наши ръце е да не откажем хората в компанията да ги използват. Животът в Интернет е риск, ако общуването е по повърхността. Любопитството се ражда със задълбочаването – в теми, интереси, задачи.

Втора стъпка: Как да изберем съдържание?

Всеки от  екипа има личните и професионалните си интереси. Понякога те се преплитат, но могат и да са различни. 

Темата „Как да общуваме уверено?“ може да бъде полезна почти за всеки, лесно е да я обясним и разкажем на работа. Забавно е да правим заедно, например, упражнения за правилно поставяне на паузите в изреченията, за опростяване на изказа, поддържане на точното темпо и тон на гласа. Ученето сплотява, не е задължение.

Друг от екипа може да избере темата за личностното развитие. Тя предразполага към споделяне. Разговорът става по-личен, човек се замисля за изборите си, отпуска се и говори.  Разбираме повече за ценностите един на друг, открива се потенциалът – и на хората поотделно, и на екипа. Резултатът:

- емоционално съзряване на сплотен екип;

- професионално обогатяване с поглед към бъдещето;

- използването на технологиите като трамплин за развитие. 

LinkedIn Learning е добър трамплин. Платформата за обучение предлага  повече от 10 000 курса и видеа в различни области на професионалното и личостното развитие. 

Трета стъпка: Умножаване на резултата

„Лидерството и ученето са неразделни.“ – Джон Кенеди го е разбрал отдавна. В нашето време, ако 2020-та година ни научи на нещо, то е, че лидерството в „новото нормално“ изисква да сме личност. Открита, устойчива, с характер. Освен твърдостта обаче, за добрия ръководител е важна и емоционалната свързаност с хората.  Ученето е емоционално пътуване, помага на таланта в човека да се покаже, да се разбунтува. Защото бизнесът е толкова силен, колкото са силни хората му. 

Промяната в начина ни на живот, на работа и на общуване беше и остава трудна. Зад нея обаче стоят шансове – от нас се очаква да ги видим и да ги приемем. Нищо повече. Но и това е много. Времето ни дава време. Време да се подготвим за бъдещето, да бъдем по-широкоскроени хора и по-всеотдайни професионалисти. Епохата очаква от нас любопитство и учене. Решението дали да ги открием в себе си, или да тъгуваме по рутината, която сме загубили, зависи от нас. 

Хората са първи – във всяко общуване, във всяко вълнение и във всеки екип. И ако нямаме хората, нямаме нищо. Офисите – истинските и домашните – ще пустеят. Технологиите ще загубят енергията си да помагат – защото няма да има на кого. 

Любопитство и учене – само така можем да запазим това, което сме имали. И да надградим.

Остави коментар

Коментари (1)

  • Цветанка Димитрова
    преди 3 години
    Много добро разбиране на новата ситуация, в която много хора трябва да работят. Интересни идеи за комуникации и работа в екип.