Как да отговорим на въпроса “Какви са Вашите финансови очаквания”?

Стандартният ход на процеса по подбор включва обсъждане на финансовите очаквания на кандидата.

Ясно е, че за една част от хората финансовото измерение на труда им не е основен водещ фактор при избора на нова роля, но все пак е разменна монета за отделеното време и усилия. Изговарянето на темата още в първоначалните стъпки от подбора, би могло да спести много време и усилия и на двете страни.

Как обаче да отговорим правилно на този въпрос?

  1. Подгответе се – проверете как вървят възнагражденията във вашия сектор, опит и умения. Една ориентировъчно и предварително намислена сума би ви помогнала да преговаряте по-спокойно за възнаграждение.
  2. Много хора се притесняват да говорят на тази тема и за да не се чувствате неудобно – бихте могли да изчакате специалистът по подбор да подеме посоката пръв. Не избързвайте да си казвате финансовите очаквания преди да са ви питали, защото давате вид на човек, който е заинтересува само от това.
  3. Не посочвайте конкретна сума, а диапазон. Между минимум, под който не бихте работили и сума, която вярвате, че е реалистична на умения и опита ви. Опитайте да бъдете обективни.
  4. Споделете и какво още ви мотивира за позицията, освен възнаграждението, като например възможност да учите нови неща, да работите в голям екип, да общувате с клиенти и т.н.
  5. Не си поставяйте прекалено високи финансови очаквания, защото това няма да ви издейства по-висока от предвидената заплата. Но би могло да ви прехвърли дори в графа неподходящи, ако очакванията ви са нереалистично високи.

Тези няколко трика биха ви накарали да се чувствате една идея по-комфортно, докато преговаряте финансовите си условия.

Оригиналната статия е публикувана първоначално тук: https://bit.ly/3fEFn7f

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!